Domowa pizza: przepis i przydatne wskazówki

Pizza i makaron to najlepsze wizytówki kuchni włoskiej. Pizza to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na lekką kolację czy przekąskę między posiłkami. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów i łączyć z różnorodnymi dodatkami. Sekretem idealnej pizzy jest nie tylko dobrze wyrobione ciasto, ale również sposób jego przygotowania.

Marzysz o pizzy delikatnej rodem z włoskiej, klimatycznej restauracji? Piec do pizzy Ariete jest odpowiedzią na Twoje pragnienia. W domowym zaciszu możesz upiec pizzę w zaledwie 4 minuty, a przygotowane w piecu ciasto spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdźmy razem jak przygotować ciasto na pizzę, by uniknąć błędów, które mogą zepsuć finalny efekt.

Domowa pizza: przepis i przydatne wskazówki

Domowa pizza: składniki i przygotowanie

Mąka, woda, olej, drożdże i sól – to wszystkie składniki, których potrzebujesz, by przygotować pizzę niczym ta z najlepszej włoskiej restauracji. Na całym świecie toczą się dyskusje czy ciasto na pizzę powinno być cienkie czy puszyste. Niezależnie od Twojego wyboru, pizza zrobiona w domu może smakować niczym prawdziwe dzieło sztuki. Fenomenem tego dania jest to, że zachwyca nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Od lat w polskich domach serwuje się pizzę obiad czy kolację, jest to świetne pomysł na dużą, rodzinną imprezę. Dzięki niewielu składnikom pizza jest prosta i niedroga w przygotowaniu, a tylko od Ciebie zależy jaki będzie jej ostateczny smak. Największą zaletą przygotowanej w domu pizzy jest dowolność w komponowaniu dodatków, które ułożysz na cieście. Pamiętajmy, że idealna pizza powinna być delikatna i lekkostrawna.

Pierwszym sekretem idealnej pizzy jest ciasto. Przygotuj 500 gram specjalnej mąki typu 00, 300 ml wody, 15 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczkę cukru, 8 gram soli oraz 8 gram drożdży. Pierwszym, bardzo ważnym krokiem jest przesianie mąki w celu uniknięcia grudek. Tak przesianą mąkę połącz z przygotowanym wcześniej zaczynem z drożdży i ugniataj, dolewając stopniowo ciepłą wodę i oliwę, aż ciasto będzie gładkie i miękkie, gotowe do formowania placków. Wszystkie te czynności możesz wykonać manualnie na stolnicy lub skorzystać z robota planetarnego, który znacznie skróci czas przygotowania ciasta i da gwarancję idealnej konsystencji. W ofercie Ariete znajdziesz wiele modeli, które pomogą Ci w codziennej pracy w kuchni. Wybierz najlepszy model dla siebie!

Wyrobione ciasto przełóż do szklanej miski posmarowanej lekko oliwą z oliwek i pozwól mu wyrosnąć, pozostawiając je w ciepłym i suchym miejscu, najlepiej na 5-6 godzin. Po tym czasie podziel masę na kolejne porcje po 250 gram każda i poczekaj jeszcze godzinę. Gotowe! Teraz możesz przejść do wałkowania ciasta i formowania okrągłych placków. Uważaj, by nie spłaszczać ich krawędzi, dzięki czemu sos i składniki pozostaną na swoim miejscu po upieczeniu. Najprzyjemniejszym etapem jest komponowanie własnej pizzy. Tutaj ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia - wypróbuj najpopularniejszą pizzę z sosem pomidorowym i mozzarellą, szynką i pieczarkami lub polej ciasto sosem śmietanowym i ułóż swoje ulubione dodatki.

Błędy, których nie należy popełniać przygotowując domową pizzę

Jak widzisz, przygotowanie idealnego ciasta nie jest trudne. Pamiętaj jednak, by zawsze dokładnie podążać za przepisem. Najczęstszym błędem podczas wyrabiania ciasta jest kolejność dodawania składników. Mąkę należy wymieszać z drożdżami, a sól dodać na samym końcu, ponieważ może ona hamować działanie drożdży i spowalniać zakwaszanie ciasta. Nie zaleca się również dodawania zbyt dużej ilości drożdży – najlepiej jest użyć małej ilości i poczekać cierpliwie kilka godzin na wyrośnięcie ciasta. Aby uzyskać lekką, delikatną pizzę należy również odłożyć ciasto do szklanej misy i przykryć, by na cieście nie utworzyła się twarda skórka, która uniemożliwi nam uformowanie idealnych spodów.

Jak upiec pizzę w domu?

Ciasto już gotowe, nie pozostaje nam nic innego jak tylko je upiec! Pieczenie pizzy to drugi sekret jej niepowtarzalnego smaku. Z piecem do pizzy Ariete Twoja pizza będzie idealna! Piec wyposażony został w kamienną płytę o średnicy 32 cm i grzałkę, która rozgrzewa urządzenie aż do 400 stopni! Masz do wyboru pięć poziomów pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu w zaledwie 4 minuty uzyskasz idealnie upieczone ciasto, które nie różni się od tego przygotowanego w piecach opalanych drewnem!




>> Sprawdź ofertę naszych wspaniałych piekarników do pizzy <<