Jest podstawowym składnikiem wielu włoskich przepisów, takich jak lasagne, ravioli czy cannelloni.
Doskonale nadaje się również do wypieków, na przykład do serników i tart, dlatego dziś specjalnie dla Was przepis na Sernik z ricottą z żelką jabłkową.
SPÓD
▫️100g ulubionych ciasteczek pełnoziarnistych (u nas bez cukru)
Wystarczy je pokruszyć w blenderze lub za pomocą tłuczka kuchennego i wyłożyć na dno formy.
TŁUSZCZ W POSTACI MASŁA NIE JEST POTRZEBNY.
Ciasteczka i tak nabiorą wilgocić od masy sernikowej.
MASA SEROWA
▫️500g twarogu chudego samodzielnie mielonego
▫️200g ricotty
▫️2 jaja
▫️40g budyniu w proszku o smaku śmietankowym
▫️150g erytrytolu
Opcjonalnie: aromat sernikowy
Twaróg i ricottę miksujemy w robocie planetarnym - do połączenia.
Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami.
Pieczemy w kąpieli wodnej - pierwsze 15min w 180’ , następnie zmniejszamy do 150’ i pieczemy 40min.
Po tym czasie zmiękczamy jeszcze do 100’ i pieczemy 10 min.
ŻELKA JABŁKOWA
▫️350g musu jabłkowego 100%
▫️10g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Rozpuszczoną żelatynę dokładnie łączymy z musem jabłkowym i wylewamy na wierzch ciasta. Najlepiej schować do lodówki na całą noc.
Po tym czasie dzielimy na części, dekorujemy bezikami i zajadamy się smakiem.
Smacznego!
Materiał opracowany przez twórcę IG: @misia.sniegocka