Jak zrobić pyszny sernik z ricottą?

Poniżej przepis, który zachwyci podniebienia! 


Jest podstawowym składnikiem wielu włoskich przepisów, takich jak lasagne, ravioli czy cannelloni.

Doskonale nadaje się również do wypieków, na przykład do serników i tart, dlatego dziś specjalnie dla Was przepis na Sernik z ricottą z żelką jabłkową. 

Sernik z ricottą

Składniki i wykonanie

SPÓD

▫️100g ulubionych ciasteczek pełnoziarnistych (u nas bez cukru)

Wystarczy je pokruszyć w blenderze lub za pomocą tłuczka kuchennego i wyłożyć na dno formy.

TŁUSZCZ W POSTACI MASŁA NIE JEST POTRZEBNY.

Ciasteczka i tak nabiorą wilgocić od masy sernikowej.

MASA SEROWA

▫️500g twarogu chudego samodzielnie mielonego

▫️200g ricotty

▫️2 jaja

▫️40g budyniu w proszku o smaku śmietankowym

▫️150g erytrytolu

Opcjonalnie: aromat sernikowy

Twaróg i ricottę miksujemy w robocie planetarnym - do połączenia.

Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami.

Pieczemy w kąpieli wodnej - pierwsze 15min w 180’ , następnie zmniejszamy do 150’ i pieczemy 40min.

Po tym czasie zmiękczamy jeszcze do 100’ i pieczemy 10 min.

ŻELKA JABŁKOWA

▫️350g musu jabłkowego 100%

▫️10g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

Rozpuszczoną żelatynę dokładnie łączymy z musem jabłkowym i wylewamy na wierzch ciasta. Najlepiej schować do lodówki na całą noc.

Po tym czasie dzielimy na części, dekorujemy bezikami i zajadamy się smakiem.

Smacznego!

Materiał opracowany przez twórcę IG: @misia.sniegocka