Warzywa we frytkownicy beztłuszczowej – jak je przyrządzić ?

Jak przyrządzać warzywa we frytkownicy beztłuszczowej

Warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi. Frytkownica beztłuszczowa to urządzenie, które pozwala przyrządzać warzywa w zdrowy i smaczny sposób, bez użycia oleju lub tłuszczu. Podobnie jak w przypadku ryb i mięsa wraz z ekspertami z firmy Ariete zobaczymy, jak gotować warzywa we frytkownicy powietrznej; wyjaśniając różne rodzaje gotowania, jak prawidłowo używać frytkownicy i kilka porad dotyczących uzyskania idealnego rezultatu. Warzywa - jak je przyrządzać w zdrowy i smaczny sposób ? Gotowanie warzyw we frytkownicy beztłuszczowej to alternatywny sposób na zdrowy i smaczny posiłek bez dodatku oleju lub innych tłuszczów. Korzystanie z tej frytkownicy jest bardzo proste [FF3] , wystarczy przestrzegać kilku środków ostrożności aby w naszym domu zagościły pyszne potrawy

Warzywa z air fryer

Rodzaje gotowania

Za pomocą frytkownicy beztłuszczowej takiej jak te z gamy Ariete, można gotować warzywa na różne sposoby.

  • Grillowanie: jest to najprostsza i najszybsza metoda gotowania. Wystarczy pokroić warzywa na plasterki lub kawałki i umieścić je w koszu frytkownicy. Zalecana temperatura wynosi około 200°C, a czas gotowania zależy od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 10 do 20 minut).
  • Smażenie: aby przyrządzić chrupiące i pyszne smażone warzywa, wystarczy dodać odrobinę oleju do warzyw przed ich gotowaniem. Zalecana temperatura wynosi około 200°C, a czas gotowania zależy od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 15 do 25 minut).
  • Panierowanie: aby przygotować panierowane warzywa, wystarczy obtoczyć je w mieszance mąki, jajek i bułki tartej. Zalecana temperatura wynosi około 200°C, a czas gotowania zależy od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 15 do 20 minut).
  • Zapiekanie: aby przygotować zapiekane warzywa, wystarczy dodać sos lub starty ser do warzyw przed ich przyrządzeniem. Zalecana temperatura wynosi około 200°C, a czas gotowania zależy od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 15 do 20 minut).
  • Gotowanie na parze: Aby ugotować warzywa na parze we frytkownicy powietrznej, wystarczy dodać odrobinę wody do kosza frytkownicy. Zalecana temperatura wynosi około 180°C, a czas gotowania zależy od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 15 do 25 minut).
  • Pieczenie: aby upiec warzywa we frytkownicy, wystarczy ustawić tryb gotowania "piekarnik". Zalecana temperatura wynosi około 200°C, a czas gotowania różni się w zależności od rodzaju warzyw i ich wielkości (zazwyczaj od 15 do 25 minut).

Konfiguracja frytkownicy beztłuszczowej

Przed rozpoczęciem przyrządzania warzyw we frytkownicy konieczne jest prawidłowe ustawienie urządzenia. Najpierw należy podgrzać je do temperatury 200°C przez około 5 minut. Jest to wymagane, aby zapewnić równomierne gotowanie warzyw. Po nagrzaniu można umieścić warzywa w koszu. Uważaj, aby warzywa nie zachodziły na siebie, aby zapewnić równomierną cyrkulację gorącego powietrza. Temperatura i czas gotowania różnią się w zależności od rodzaju warzyw i ich wielkości. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku delikatniejszych warzyw zaleca się stosowanie niższej temperatury i krótszego czasu gotowania. Podczas gotowania ważnym jest, aby od czasu do czasu mieszać warzywa w celu uzyskania równomiernego gotowania.

Porady ekspertów

Oto kilka wskazówek dotyczących gotowania warzyw we frytkownicy beztłuszczowej, które z pewnością pomogą w przyrządzeniu pysznych potraw:

  • Przed gotowaniem dokładnie umyj i osusz warzywa.
  • Warzywa pokrój na kawałki podobnej wielkości, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Nie nakładaj warzyw na siebie w koszu, aby zapewnić równomierną cyrkulację gorącego powietrza.
  • Od czasu do czasu mieszaj warzywa podczas gotowania.
  • Skosztuj warzyw pod koniec gotowania, aby dostosować sól i przyprawy do smaku.

Warzywa gotowane we frytkownicy beztłuszczowej: szybkie i łatwe przepisy

Przyrządzanie warzyw we frytkownicy beztłuszczowej umożliwia nam eksperymentowanie z różnymi przepisami każdego dnia, przygotowanymi dzięki wszechstronnemu i łatwemu w użyciu urządzeniu kuchennemu. Oto niektóre z najpopularniejszych przepisów na warzywa do przygotowania we frytkownicy beztłuszczowej.

Warzywa z air fryer

Zapiekanka warzywna

Jest to szybki i prosty przepis na przygotowanie chrupiących i pysznych zapiekanych warzyw.

Składniki:

  • 600 g warzyw do wyboru (cukinie, bakłażany, papryka, ziemniaki, marchew itp.)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój warzywa na średniej wielkości kawałki.
  2. W misce wymieszaj warzywa z oliwą, czosnkiem w proszku, oregano, solą i pieprzem.
  3. Przełóż warzywa do kosza frytkownicy beztłuszczowej.
  4. Smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i złociste.

Panierowane warzywa

To kolejny szybki, jak i łatwy przepis na przygotowanie chrupiących i smacznych warzyw.

Składniki:

  • 600 g warzyw według własnego uznania (cukinie, bakłażany, papryka, ziemniaki, marchew itp.)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój warzywa na średniej wielkości kawałki.
  2. W misce roztrzep jajka ze szczyptą soli, w innej misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą i pieprz.
  3. Zanurz warzywa najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Przełóż warzywa do kosza frytkownicy powietrznej.
  5. Gotuj w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą złociste.

Grillowane warzywa

Jest to prosty i zdrowy przepis na przygotowanie chrupiących i smacznych grillowanych warzyw za pomocą frytkownicy beztłuszczowej.

Składniki:

  • 600 g warzyw wedle własnego uznania (cukinie, bakłażany, papryka, ziemniaki, marchew itp.)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój warzywa na średniej wielkości kawałki.
  2. W misce wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  3. Przełóż warzywa do kosza frytkownicy powietrznej.
  4. Smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i złociste.
  5. Przy odrobinie kreatywności, we frytkownicy beztłuszczowej można przygotować dania warzywne na nieskończoną ilość sposobów.