Jak przygotowywać potrawy we frytkownicy beztłuszczowej

Przydatne porady Ariete

Jak gotować?

Frytkownica beztłuszczowa to coraz częściej spotykane urządzenie w naszych kuchniach, cenione za swoją praktyczność i możliwość gotowania w zdrowy i lekki sposób. Urządzenie to nie wykorzystuje oleju, ale system cyrkulacji gorącego powietrza do przygotowywania pysznych i chrupiących potraw. Pomimo jej powszechnego stosowania, nie każdy wie jak gotować za pomocą frytkownicy . Jakie czasy gotowania lub temperatury ustawić dla różnych przepisów, które można przygotować za pomocą tego wszechstronnego urządzenia. Dowiedzmy się tego zatem z tej dogłębnej analizy przeprowadzonej przez Ariete; w jaki sposób za każdym razem przygotowywać pyszne potrawy przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej, jak i kilka przepisów zero waste aby przy przyrządzaniu potraw nic się nie zmarnowało.

Jak działa?

Przed zrozumieniem jak gotować we właściwy sposób za pomocą frytkownicy beztłuszczowej ważnym jest, aby wiedzieć jak ona działa. Frytkownica beztłuszczowa działa jak mały piec konwekcyjny. Wewnątrz urządzenia element grzejny wytwarza gorące powietrze, które jest następnie równomiernie rozprowadzane wewnątrz bębna dzięki wentylatorowi. Krążące gorące powietrze gotuje żywność ze wszystkich stron, sprawiając iż jest chrupiące z wierzchu a miękkie w środku. Frytkownica beztłuszczowa ma wiele zalet w porównaniu z tradycyjnym smażeniem. Po pierwsze jest zdrowsza, ponieważ pozwala zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych. Po drugie jest szybsza; jedzenie jest gotowane w krótszym czasie. Po trzecie jest łatwiejsza w czyszczeniu; nie wymaga użycia oleju.

Temperatura i czas gotowania

Temperatura i czas gotowania we frytkownicy beztłuszczowej mogą się różnić w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się podgrzanie frytownicy do 180°C przez około 5 minut. Następnie można obniżyć temperaturę w zależności od przygotowywanego przepisu.

Aby korzystać z frytkownicy beztłuszczowej, wystarczy:

Rozgrzać frytkownicę do zalecanej temperatury.

Umieścić jedzenie w koszu.

Gotować potrawę przez czas wskazany w przepisie.

Pozwolić potrawie odpocząć przez kilka minut przed podaniem.

Oto kilka ogólnych wskazówek dotyczących gotowania potraw we frytkownicy:

  • Nie przepełniaj kosza frytkownicy.
  • Jeśli kosz jest zbyt pełny, gotowanie nie będzie równomierne.
  • Nie nakładaj jedzenia na siebie. Pozostaw przestrzeń między potrawami, aby umożliwić swobodną cyrkulację gorącego powietrza.
  • Regularnie sprawdzaj, czy jedzenie się nie przypala. Czas gotowania może się różnić w zależności od rozmiaru i rodzaju żywności.
  • Odwróć jedzenie na drugą stronę w połowie gotowania. Pomoże to zapewnić równomierną obróbkę termiczną.

W ten sposób będziesz w stanie zachwycić gości i rodzinę potrawami, które są zawsze idealnie ugotowane, w lżejszy, bardziej strawny i zdrowszy sposób. Co więcej, korzystanie z frytkownicy beztłuszczowej pozwala szybko i łatwo przygotować wiele przepisów zero waste z resztek jedzenia.

Przepisy zero waste i z resztek przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa jest doskonałym narzędziem do przygotowywania przepisów zero waste i z resztek, na przykład po obiedzie. Skórki z ziemniaków lub cukinii można wykorzystać do przygotowania warzywnych chipsów lub frytek. Możesz też przyrządzić klopsiki z resztek mięs które zalegają w twojej lodówce. Oto kilka pomysłów na przepisy zero waste i z resztek.

Krokiety ze skórek ziemniaków

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i umyj je.
  2. Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść je w garnku z zimną wodą.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki przez około 20 minut lub aż będą miękkie.
  4. Odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków.
  5. Drobno posiekaj cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz.
  6. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj krokiety i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz krokiety we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, aż będą złociste.

Chipsy ze skórki cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinie i usuń z nich skórki.
  2. Pokrój skórki cukinii w cienkie paski.
  3. Ułóż paski cukinii na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Posmaruj paski cukinii odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  5. Dopraw paski cukinii solą i pieprzem.
  6. Gotuj chipsy z cukinii we frytkownicy powietrznej w temperaturze 200°C przez około 15 minut lub do momentu, aż będą złociste.

Klopsiki z resztek mięsa lub ryb

Składniki:

  • 200g resztek mięsa lub ryb
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj resztki mięsa lub ryb.
  2. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Uformuj klopsiki.
  5. Piecz klopsiki w air fryer w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, aż będą złociste.