Frytkownica beztłuszczowa to coraz częściej spotykane urządzenie w naszych kuchniach, cenione za swoją praktyczność i możliwość gotowania w zdrowy i lekki sposób. Urządzenie to nie wykorzystuje oleju, ale system cyrkulacji gorącego powietrza do przygotowywania pysznych i chrupiących potraw. Pomimo jej powszechnego stosowania, nie każdy wie jak gotować za pomocą frytkownicy . Jakie czasy gotowania lub temperatury ustawić dla różnych przepisów, które można przygotować za pomocą tego wszechstronnego urządzenia. Dowiedzmy się tego zatem z tej dogłębnej analizy przeprowadzonej przez Ariete; w jaki sposób za każdym razem przygotowywać pyszne potrawy przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej, jak i kilka przepisów zero waste aby przy przyrządzaniu potraw nic się nie zmarnowało.
Przed zrozumieniem jak gotować we właściwy sposób za pomocą frytkownicy beztłuszczowej ważnym jest, aby wiedzieć jak ona działa. Frytkownica beztłuszczowa działa jak mały piec konwekcyjny. Wewnątrz urządzenia element grzejny wytwarza gorące powietrze, które jest następnie równomiernie rozprowadzane wewnątrz bębna dzięki wentylatorowi. Krążące gorące powietrze gotuje żywność ze wszystkich stron, sprawiając iż jest chrupiące z wierzchu a miękkie w środku. Frytkownica beztłuszczowa ma wiele zalet w porównaniu z tradycyjnym smażeniem. Po pierwsze jest zdrowsza, ponieważ pozwala zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych. Po drugie jest szybsza; jedzenie jest gotowane w krótszym czasie. Po trzecie jest łatwiejsza w czyszczeniu; nie wymaga użycia oleju.
Temperatura i czas gotowania we frytkownicy beztłuszczowej mogą się różnić w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się podgrzanie frytownicy do 180°C przez około 5 minut. Następnie można obniżyć temperaturę w zależności od przygotowywanego przepisu.
Rozgrzać frytkownicę do zalecanej temperatury.
Umieścić jedzenie w koszu.
Gotować potrawę przez czas wskazany w przepisie.
Pozwolić potrawie odpocząć przez kilka minut przed podaniem.
W ten sposób będziesz w stanie zachwycić gości i rodzinę potrawami, które są zawsze idealnie ugotowane, w lżejszy, bardziej strawny i zdrowszy sposób. Co więcej, korzystanie z frytkownicy beztłuszczowej pozwala szybko i łatwo przygotować wiele przepisów zero waste z resztek jedzenia.
Frytkownica beztłuszczowa jest doskonałym narzędziem do przygotowywania przepisów zero waste i z resztek, na przykład po obiedzie. Skórki z ziemniaków lub cukinii można wykorzystać do przygotowania warzywnych chipsów lub frytek. Możesz też przyrządzić klopsiki z resztek mięs które zalegają w twojej lodówce. Oto kilka pomysłów na przepisy zero waste i z resztek.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: