Domowy chleb zbożowy
Jak przygotować chleb z Panexpress
Przygotuj się na nieodparty aromat prawdziwego, świeżo upieczonego chleba, wykonanego z naturalnych składników.
Wypróbuj przepis twórcy treści @cuoredisedano_ przy użyciu Panexpress.
Składniki:
- 250 g pełnoziarnistej mąki zbożowej
- 250 g mąki typu 750
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 315 ml wody
- 12 g świeżych drożdży piwnych
- 9 g soli
Wykonanie:
Ciasto:
- Umieść składniki na tacy we wskazanej kolejności: woda w temperaturze pokojowej i oliwa.
- Połącz cukier, pokruszone drożdże oraz przesiane i połączone mąki, z wyjątkiem soli (zostanie ona dodana później aby nie przeszkadzać drożdżom w tworzeniu rozczynu).
- Umieść formę w wypiekaczu do chleba. Wybierz program podstawowy 1, waga 750g, średnie przyrumienienie. Program trwa trzy godziny.
- Naciśnij przycisk start. Urządzenie przejdzie do pierwszej fazy mieszania składników, w następnej fazie mieszania dodaj sól, bez zatrzymywania urządzenia.
- Gdy urządzenie zakończy fazę pieczenia, zasygnalizuje to 10-krotnym sygnałem dźwiękowym na wyświetlaczu.
- Gdy chleb będzie gotów, delikatnie wyjmij tacę z urządzenia, obracając ją do góry nogami.
- Jeśli hak do wyrabiania ciasta pozostaje wewnątrz chleba, wyjmij je za pomocą odpowiedniego haczyka.
- Umieść na drucianym stojaku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcesz, podawaj chleb w połączeniu ze słonymi lub słodkimi dodatkami.
Dodatkowe wskazówki
W przypadku chleba zbożowego półpełnoziarnistego należy użyć programu pieczenia 1 Basic, w przypadku chleba zbożowego pełnoziarnistego należy użyć programu pieczenia 5 Wholemeal, można również dodać posiekane suszone owoce.