Domowy chleb zbożowy

Jak przygotować chleb z Panexpress

Przygotuj się na nieodparty aromat prawdziwego, świeżo upieczonego chleba, wykonanego z naturalnych składników.

Wypróbuj przepis twórcy treści @cuoredisedano_ przy użyciu Panexpress.

Składniki:

- 250 g pełnoziarnistej mąki zbożowej

- 250 g mąki typu 750

- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- 315 ml wody

- 12 g świeżych drożdży piwnych

- 9 g soli

Wykonanie:

Ciasto:

  • Umieść składniki na tacy we wskazanej kolejności: woda w temperaturze pokojowej i oliwa.
  • Połącz cukier, pokruszone drożdże oraz przesiane i połączone mąki, z wyjątkiem soli (zostanie ona dodana później aby nie przeszkadzać drożdżom w tworzeniu rozczynu).
  • Umieść formę w wypiekaczu do chleba. Wybierz program podstawowy 1, waga 750g, średnie przyrumienienie. Program trwa trzy godziny.
  • Naciśnij przycisk start. Urządzenie przejdzie do pierwszej fazy mieszania składników, w następnej fazie mieszania dodaj sól, bez zatrzymywania urządzenia.
  • Gdy urządzenie zakończy fazę pieczenia, zasygnalizuje to 10-krotnym sygnałem dźwiękowym na wyświetlaczu.
  • Gdy chleb będzie gotów, delikatnie wyjmij tacę z urządzenia, obracając ją do góry nogami.
  • Jeśli hak do wyrabiania ciasta pozostaje wewnątrz chleba, wyjmij je za pomocą odpowiedniego haczyka.
  • Umieść na drucianym stojaku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcesz, podawaj chleb w połączeniu ze słonymi lub słodkimi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki

W przypadku chleba zbożowego półpełnoziarnistego należy użyć programu pieczenia 1 Basic, w przypadku chleba zbożowego pełnoziarnistego należy użyć programu pieczenia 5 Wholemeal, można również dodać posiekane suszone owoce.