Wata cukrowa to jeden z najbardziej lubianych smakołyków zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jest to jeden z najprostszych przysmaków ulicznych, a jednak jego niepowtarzalny smak ma moc przywoływania najmilszych wspomnień z dzieciństwa, gdy zapach waty cukrowej unosił się w powietrzu w wesołych miasteczkach, na miejskich festynach czy parkach rozrywki.
Te same doznania można odtworzyć w swojej kuchni, przygotowując watę cukrową w domu. Niektórym może się wydawać, że jest to dość skomplikowana sprawa, ale dzięki odpowiednim narzędziom można łatwo uniknąć bałaganu oraz osiągnąć efekt tak puszysty i zachwycający, jak w oryginalnej wersji. Możesz użyć urządzenia do waty cukrowej, takiej jak ta z linii Party Time firmy Ariete. Dowiedzmy się, jak szybko i bez wysiłku zrobić watę cukrową w domu za pomocą urządzenia do waty cukrowej , tworząc słodkie cukrowe chmurki z użyciem cukru granulowanego lub różnymi smakami landrynek, niosąc radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Przygotowanie waty cukrowej w domu jest nie tylko łatwe i szybkie, ale także sprawia wiele radości. Popisz się kreatywnością, używając cukrów o różnych smakach i kolorach i znajdź swój ulubiony. Jest to pyszna i dająca energię przekąska odpowiednia dla wszystkich grup wiekowych, którą można również wykorzystać do dekoracji deserów i koktajli na specjalne okazje, takie jak urodziny dzieci.
40 gramów cukru (zwykłego lub kolorowego)
1 kropelka cytryny (aby wata cukrowa idealnie przylegała do drewnianych patyczków)
Aby przygotować watę cukrową w domu, wystarczy specjalistyczna maszyna, taka jak ta z linii Party Time marki Ariete. Rdzeniem urządzenia i częścią, na którą należy zwrócić uwagę podczas jego działania, jest górna część, do której wkłada się cukier (lub nawet cukierki!). Po podgrzaniu i rozpoczęciu wirowania, wata cukrowa będzie zacznie się zbierać na drewnianych patyczkach. Przed uruchomieniem urządzenia do waty cukrowej umieść ją na poziomej powierzchni roboczej (stół kuchenny sprawdzi się idealnie) w pobliżu gniazdka elektrycznego, aby ją zasilić. Włącz ją za pomocą przycisku ON, pozwalając głowicy ekstrakcyjnej obracać się i rozgrzewać przez około 10 minut. W międzyczasie wsyp wybrany przez Ciebie cukier do miski.
Po 10 minutach zatrzymaj urządzenie i użyj łyżki aby wsypać cukier, uważając, żeby nie przepełnić głowicy ekstrakcyjnej, aby uniknąć zatkania. Uruchom ponownie maszynę do waty cukrowej i poczekaj, aż cukier zacznie wirować. Cukier powinien utworzyć cienką wstęgę na krawędziach urządzenia; jest to moment, aby owinąć ją na patyczku, pokrytego wcześniej sokiem z cytryny dla lepszej przyczepności. Trzymaj patyczek poziomo i kontynuuj obracanie go zgodnie z ruchem nitek cukru.
W miarę upływu czasu zauważysz, że objętość waty cukrowej szybko rośnie. Gdy zbierzesz całą, a urządzenia przestanie produkować więcej, możesz ją wyłączyć i zakończyć przygotowania; jest ona gotowa do spożycia. Przepis jest jeszcze bardziej praktyczny i szybszy dzięki urządzeniu do waty cukrowej od Party Time, ponieważ produkt Ariete jest niezwykle łatwy w użyciu. Wystarczy bezpośrednio włożyć cukier lub kawałki landrynek do maszyny i rozpocząć zbieranie waty za pomocą dołączonego stożka . Idealny sposób do wniesienia radości do domu, zabawiania naszych pociech oraz sprawienia, że dorośli znów poczują się jak dzieci!