Przepis na pizzę z podwójnym piecem do pizzy
Nic nie przebije kuszącego aromatu świeżo upieczonego ciasta - chrupiącego, lecz miękkiego, pełnym świeżych i aromatycznych idealnie dobranych dodatków - a wszystko to dzieje się w Twoim domu dzięki podwójnemu piecowi do pizzy Ariete. Przygotowywanie pizzy to starożytna i fascynująca sztuka, która przekształca proste składniki w ucztę dla podniebienia.
Wypróbujmy przepis od twórcy treści @cimettolozucchero z pizzerii Ariete.
500g mąki typu 00
330ml wody o temperaturze pokojowej
5 g świeżych drożdży piwowarskich
12 g drobnej soli
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (w razie potrzeby)
Mąka z pszenicy durum (w razie potrzeby)
Do misy miksera stojącego Ariete wsyp mąkę i pokrusz drożdże piwne.
Wyrabiaj ciasto przy użyciu mieszaka hakowego na niskich obrotach, a następnie dodaj wodę i mieszaj z prędkością 1 przez 2 minuty.
Dodaj sól i kontynuuj mieszanie przez kolejne 3 minuty z prędkością 2.
Przykryj ciasto folią i odstaw na 20 minut.
Przenieś ciasto na blat i ugnieć je kilka razy, aż uzyskasz gładką masę.
Umieść ciasto w misce, przykryj i odstaw na kolejne 20 minut.
Ugnieć ciasto jeszcze kilka razy, włóż z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Wyjmij ciasto, podziel je na dwie części, uformuj z nich kulki i umieść je w dużej, naoliwionej misce.
Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 4-6 godzin, aż podwoi swoją objętość.
Posyp blat mąką z pszenicy durum i rozprowadź ciasto rękami, zaczynając od środka i kierując się w stronę krawędzi, tworząc klasyczne brzegi.
Wybierz dodatki do obu pizz według własnego uznania, rozgrzej piec do pizzy, ustawiając termostat na 5, a po osiągnięciu temperatury przenieś je na pola grzewcze za pomocą stalowych szpatułek.
Piecz przez 4 minuty i podawaj na gorąco.