Jak przechowywać grzyby?

Jesień to nie tylko piękne, głębokie kolory i opadające liście. Ta pora roku daje nam również duże możliwości do kulinarnych eksperymentów. Jednym z wyjątkowych składników do gotowania dostępnych jesienią są grzyby. Polskie lasy bogate są w rozmaite odmiany grzybów, którymi możemy urozmaicić większość standardowych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak najlepiej przechowywać grzyby przez cały rok, zachowując ich walory smakowe, przeczytaj do końca nasze porady. Podpowiemy Ci jak postępować z grzybami, by mogły cieszyć Twoje podniebienie o każdej porze roku.

Jak przechowywać grzyby?

Jak wybrać i wyczyścić grzyby?

Zanim dowiesz się jak przechowywać grzyby, pomożemy Ci w wyborze tych najlepszych i najzdrowszych okazów. Kluczowe jest również prawidłowe czyszczenie grzybów, które zamierzasz przechowywać w swojej spiżarni.

Niekwestionowanym królem wśród grzybów jest borowik. Borowiki mają ciemnobrązowe kapelusze i bardzo jasny trzon, a jego średnica może osiągać aż 35 cm. Należy zawsze wybierać grzyby bez skazy, pozbawione ciemnych elementów i śladów po insektach. W dotyku borowik musi być jędrny, a jego charakterystyczny, piżmowy zapach powinien być dość intensywny.

Należy pamiętać, by świeżo zebranych borowików nie myć pod bieżącą wodą, gdyż ich gąbczasta konsystencja łatwo wchłania wodę, która podczas gotowania może rozproszyć ich smak i aromat. Zamiast myć grzyby pod wodą, dobrze jest zaopatrzyć się w mały nóż, delikatną szczoteczkę i lnianą ściereczkę lub chłonny ręcznik papierowy. W pierwszej kolejności powinno usunąć się końcową część trzonka, która zazwyczaj zabrudzona jest ziemią. Następnie oddzielaj kapelusze od trzonów, scierając delikatnie wszystkie ciemniejsze elementy. Szczoteczką usuwaj resztki zanieczyszczeń. Po zakończeniu wszystkich tych czynności potrzyj swojego borowika wilgotną ściereczką lub papierem.

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

Świeżo zebrane borowiki możesz również wysuszyć. Jest to najpopularniejszy sposób obróbki grzybów. Suszone grzyby miej zawsze pod ręką w kuchni, dodając je do risotto, makarony czy bigosu. Suszenie grzybów będzie o wiele łatwiejsze jeśli sięgniesz po sprawdzone metody. Ariete stworzyło wyjątkową suszarkę do grzybów B-Dry, która skutecznie pozbędzie się wilgoci nie tylko z grzybów, ale również owoców, warzyw czy aromatycznych ziół.

Suszenie to jedna z najstarszych technik obróbki produktów spożywczych. Proces suszenia eliminuje wodę obecną w żywności, co uniemożliwia namnażanie się bakterii niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Dzięki suszeniu produkty zachowują swoje właściwości smakowe i konsystencję, a Ty nie musisz używać zbędnych konserwantów, które mogłyby zmienić aromat przechowywanych grzybów.

Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła oraz regulowanej temperaturze w zakresie 35-70 stopni, suszarka Ariete B-Dry umożliwia całkowite odparowanie wody i nie pozbawi grzybów ważnych soli mineralnych i witamin. Pięć przezroczystych koszy pozwala na kontrolę procesu suszenia. Tworzywo, z których wykonane są kosze w urządzeniu jest wolne od BPA, dlatego masz pewność, że wysuszone grzyby będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pozbawione jakichkolwiek szkodliwych substancji.

Suszone grzyby to idealny pomysł na urozmaicenie Twojego codziennego menu. Możesz dodać je do risotto lub stworzyć aksamitny, delikatny sos grzybowy do ulubionego tagliatelle. Suszone grzyby przechowuj w suchym miejscu lub zamrażarce i używaj ich zawsze wtedy kiedy chcesz nadać swoim potrawom wyjątkowy smak i aromat!