Gotowanie na parze – dlaczego warto spróbować?

Gotowanie na parze to sposób przyrządzania potraw, który narodził się i został szeroko rozpowszechniony w krajach Dalekiego Wschodu i w Afryce. W ostatnich latach również najlepsi kucharze z Europy korzystają z tej zdrowej i wyjątkowo smacznej metody gotowania, udowadniając, że nie tylko smażone czy pieczone potrawy są gwarancją udanej uczty dla podniebienia. Gotowanie na parze nie zmienia smaku potraw i utrzymuje maksymalną ilość witamin i soli mineralnych naturalnie obecnych w przygotowywanym daniu. Gotując w ten sposób, nie musisz używać tłuszczu, a ilość przypraw znacznie zredukujesz, ponieważ smak produktów przygotowanych na parze broni się sam. Sprawdźmy razem jak gotować na parze i jakie korzyści niesie za sobą ten sposób.

Gotowanie na parze – dlaczego warto spróbować?

Gotowanie na parze: korzyści i zalety

Zanim odkryjemy największe zalety gotowania na parze, musimy wyjaśnić na czym ono polega. Gotując na parze unikamy bezpośredniego kontaktu wody z przygotowaną potrawą. Posiłki przygotowywane w ten sposób są równomiernie i powoli ogrzewane gorącą parą, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości. Gotowanie na parze pozwala zatem zachować wszystkie wartości odżywcze żywności, które są niezwykle istotne dla naszego organizmu. Gotowanie na parze to szybki sposób na przyrządzenie wyjątkowo smacznego i aromatycznego dania. Nie bez znaczenia jest również aspekt ochrony środowiska – gotowanie na parze nie wymaga używania tłuszczu, który jest bardzo trudny do utylizacji. Przeanalizujmy razem zalety takiego gotowania.

Zdrowie przede wszystkim

Jak już wspomnieliśmy, podczas gotowania na parze żywność zachowuje swoje najlepsze właściwości, ponieważ nie ma bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi potężną dawkę witamin i przeciwutleniaczy. Produkty spożywcze zachowują swój niezmieniony smak, który odkryjesz tylko gotując w ten sposób. Gotowanie na parze nie wymaga użycia tłuszczu, co szczególnie docenią osoby dbające o sylwetkę.

Gotowanie na parze zalecane jest przez WHO dla osób z problemami zdrowotnymi. Posiłki przygotowane na parze będą idealne dla osób na diecie lekkostrawnej. Żywność przygotowana w ten sposób ma mniej kalorii i nie zawiera szkodliwych dla organizmu kwasów tłuszczowych i substancji trudnych do strawienia. W połączeniu z niezmienionym smakiem pokarmu szybko przekonasz się, że gotowanie na parze jest najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny.

Krótszy czas gotowania

Gotowanie na parze pozwala nam zdecydowanie skrócić czas przygotowania posiłków, szczególnie jeśli korzystasz z parowaru elektrycznego. Parowar Ariete posiada kilka koszy do gotowania, dzięki czemu możesz przygotować w nim kilka różnych przypraw jednocześnie, wykorzystując uwalnianą gorącą parę. Wystarczy zaledwie 15 minut, by większość warzyw była gotowa do podania! W 20 minut przygotujesz również ryż i pokrojony na niewielkie kawałki filet z kurczaka i możesz delektować się pełnowartościowym obiadem!

Ekonomia w kuchni

Wybierając gotowanie na parze pamiętaj, że jest to bardzo ekonomiczna metoda kulinarna. Posiłki będą gotowe w krótszym czasie, a Ty zredukujesz koszty energii elektrycznej. Co więcej, danie ugotowane na parze zjesz do ostatniego okruszka, bo produkty nie zmienią swjego smaku i będą naturalnie pyszne.

Jak gotować na parze z Ariete?

Gotowanie na parze to idealny sposób na przygotowanie nie tylko produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, strączki czy ryż. Smak mięsa, ryb czy większości skorupiaków odkryjesz na nowo poddając je działaniu gorącej pary. Kulinarną przygodę z gotowaniem na parze dobrze rozpocząć z profesjonalistami - Ariete od lat pomaga Wam w kuchni. Wypróbuj parowar elektryczny B-Healthy Steam, dzięki któremu codziennie możesz eksperymentować z nowymi, smacznymi daniami o niskiej zawartości kalorii. Twój organizm będzie Ci wdzięczny, a Ty będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem, samopoczuciem i idealną sylwetką!

Gorąca para będzie gotowa w zaledwie 40 sekund, a trzy pojemne kosze pozwolą Ci ugotować w tym samym czasie kilka różnych potraw jednocześnie. Dodatkowo, zawsze pod ręką masz pojemnik do gotowania ryżu, idealny do przygotowania sushi czy tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej. Parowar Ariete został tak zaprojektowany, że poziom wody możesz kontrolować cały czas, a zbiornik napełnisz w łatwy sposób nawet podczas pracy urządzenia.




>>> Zobacz nasze urządzenie do gotowania na parze mod. 911 B-healthy Steam <<