Pasjonaci gotowania dobrze wiedzą o tym, że aromatycznych ziół nie może zabraknąć w kuchni. Zioła nadają potrawom wyjątkowy smak i zwykłe danie zmienią w prawdziwą kulinarną ucztę dla podniebienia. Świeże zioła są łatwo dostępne latem, a suszone możemy kupić w sklepach przez cały rok. Jeśli zależy Ci na tym, żeby zioła były pachnące i nie zawierały zbędnych dodatków, możesz wyhodować je w przydomowym ogródku lub w doniczce, a następnie wysuszyć. Prawidłowe suszenie i przechowywanie jest kluczem do sukcesu, by przez cały rok cieszyć się wyjątkowym aromatem ziół. Wykorzystaj w tym celu suszarkę, która usunie wilgoć gorącym powietrzem krążącym wewnątrz urządzenia. Dowiedzmy się jak zaopatrzyć się w zioła i poznajmy sposoby ich przechowywania.
Nie musisz mieć ogródka, by hodować rośliny. Wystarczy odpowiednie światło, doniczka i specjalna ziemia. Niektóre rośliny jednak zimą usypiają, nie rosną, co uniemożliwia nam korzystanie z ich drogocennych właściwości. Istnieją również takie rodzaje przypraw, które zaleca się spożywać dopiero po wyschnięciu. Zanim przedstawimy Ci sposoby na suszenie ziół, ustalimy w jaki sposób selekcjonować i zbierać rośliny. Najlepszy czas na zbiory to okres przed kwitnięciem, wtedy stężenie składników aktywnych jest najwyższe. Pamiętaj, by zbierać zioła o poranku, zaraz po tym gdy zniknie poranna rosa. Zebrane w pierwszej połowie dnia liście będą miały intensywniejszy zapach po wysuszeniu. Zawsze wyrzucaj uszkodzone przez owady liście i unikaj intensywnego dotykania i pocierania roślin podczas zbiorów.
Aby przyspieszyć czas suszenia aromatycznych ziół możesz użyć piekarnika elektrycznego lub kuchenki mikrofalowej, nastawiając je odpowiednio na 35 stopni i minimalną moc pracy. W ten sposób wysuszysz zioła szybko, jednak istnieje ryzyko, że rośliny stracą swoje zdrowotne właściwości i aromat. Z tego powodu warto zastanowić się nad innymi metodami suszenia ziół. Z pomocą przychodzi Ci specjalistyczna suszarka Ariete B-dry. To niewielkie urządzenie skutecznie odparuje wodę, utrzymując poziom minerałów i witamin w roślinach. Tak uzyskane zioła możesz przechowywać przez długi czas, bez konieczności dodawania konserwantów. Przezroczyste kosze wolne od BPA pozwalają w każdej chwili na kontrolowanie procesu suszenia. Najistotniejszą zaletą suszenia ziół w B-dry jest to, że ciepło rozkłada się równomiernie, nie uszkadzając roślin. Zakres temperatur od 35 do 70 stopni pozwala Ci na dostosowanie ustawień do konkretnych ziół.
Suszone zioła to niezbędny składnik codziennego gotowania. Jak przechowywać zioła, by móc korzystać z nich przez cały rok? To dziecinnie proste. Wystarczy wysuszyć je w suszarce B-dry i umieścić je w zakręcanych szklanych słoikach lub hermetycznie zamykanych saszetkach. Zioła przechowuj zawsze w suchych miejscach i unikaj ekspozycji na słońce.