Pomysł na szybkie danie? Gofry w różnej odsłonie!

Pyszna przekąska, obfite śniadanie, wyjątkowy obiad? Gofry nadają się do wszystkich tych dań najlepiej! Odkryj nowe pomysły na ciekawe dania bazujące na puszystych gofrach. W wersji słodkiej czy wytrawnej gofry zadowolą podniebienia wszystkich członków rodziny.

Gofry wypieka się gofrownicy, która w kilka minut stworzy chrupiące na zewnątrz i miękkie, delikatne w środku przysmaki. W linii Party Time znajdziesz nie tylko gofrownicę, ale również wiele innych urządzeń, za pomocą których przygotujesz niepowtarzalną imprezę czy rodzinny piknik. Dowiedzmy się jaki jest przepis na idealne gofry i w jaki sposób korzystać z gofrownicy.

Pomysł na szybkie danie? Gofry w różnej odsłonie!

Sprawdzony przepis na gofry

Gofry powinny być puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wyjątkowy smak i charakterystyczny kształt sprawia, że chętnie sięgają po nie również najmłodsi. Każdy, kto choć raz miał przyjemność skosztować idealnego gofra, często wraca do tego dania. Idealne gofry to tylko kilka łatwo dostępnych składników – jajka, mleko i mąka. Na całym świecie gofry podawane są z najróżniejszymi dodatkami – na słodko z owocami, dżemami, czekoladą czy miodem, a w wersji wytrawnej z chrupiącym bekonem, serem czy jajkami.

Przepis na gofry jest bardzo prosty, a cała tajemnica tkwi w sposobie jego wypiekania. Z gofrownicą Ariete masz pewność, że Twoje gofry zostaną przygotowane w idealny sposób – będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Aby uzyskać idealną mieszankę potrzebujesz 180 gramów mąki, 190 gramów pełnego mleka, 80 gramów roztopionego masła, 60 gramów cukru, dwa średnie jajka w temperaturze pokojowej, łyżeczkę drożdży, wanilię, szczyptę soli i dwie łyżki oleju słonecznikowego.

Pierwszym krokiem do przygotowania ciasta jest oddzielenie żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową porcji przygotowanego cukru, a potem ucieramy przez kilka sekund z żółtkami, solą, cukrem i wanilią, stopniowo dodając mleko i zimne, roztopione masło. Na samym końcu dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, by uzyskać masę bez grudek. Do tak uzyskanego ciasta dodawaj białka i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Jak przygotować pyszne gofry z Ariete?

Jeśli Twoje ciasto jest gotowe, teraz możesz przejść do pieczenia w gofrownicy Ariete z linii Party Time. Ta linia Ariete charakteryzuje się nie tylko funkcjonalnością urządzeń, ale również wyjątkowym designem na wzór amerykańskich lat 50. Gofrownica została wyposażona w płytki pokryte nieprzywierającą powłoką i mocą pozwalającą na wypieczenie idealnych gofrów. Z Waffle Maker Party Time możesz eksperymentować z dodatkami i serwować gofry w najróżniejszych odsłonach - czekoladowe, owocowe z bitą śmietaną, a także wytrwane z boczkiem, łososiem czy awokado. Możliwości są nieograniczone, a Ty każdego dnia możesz próbować nowych smaków.

Przed pieczeniem pamiętaj o tym, by natłuścić płytki gofrownicy, co w połączeniu z nieprzywierającą powłoką sprawi, że po upieczeniu wyjmiesz gofry bez najmniejszego problemu. Rozgrzej gofrownicę podążając za lampkami kontrolnymi i nakładaj ciasto, rozpoczynając od środka płytki. Zamknij gofrownicę, poczekaj kilka minut i delektuj się pysznymi goframi.