Przygotuj makaron w swoim domu

Domowy makaron to tradycyjne danie, które przywołuje wspomnienia i smak z dzieciństwa. Jest synonimem tradycji nie tylko w polskiej, ale i włoskiej kuchni. Zaskocz rodzinę i przyjaciół serwując im pyszny, wyjątkowy makaron, który bez problemu przygotujesz w domu. Nie zrażaj się myślą, że wyrobienie ciasta i uformowanie ulubionego kształtu to pracochłonne czynności. Poznaj urządzenia do makaronu Ariete, które wspomogą Cię w kuchni i znacznie przyspieszą proces przygotowania makaronu. Dowiedz się jak ich używać i poznaj przepisy, których nie powstydzi się najlepszy szef kuchni!

Przygotuj makaron w swoim domu

Jak przygotować domowy makaron?

Domowy makaron to kulinarne dzieło sztuki. Jeśli marzysz o wyjątkowym smaku, ale nie masz czasu na jego przygotowanie lub po prostu nie przepadasz za spędzaniem długich godzin w kuchni, postaw na Pastamatic. Ariete posiada w swojej ofercie dwa rodzaje urządzeń – z programem do wyrabiania ciasta lub tylko do rozwałkowania ciasta i jego krojenia. Dzięki takim funkcjom przygotujesz świeży makaron w zaledwie 15 minut, a dzięki dołączonym do urządzeń krążkom uformujesz go w różne kształty: spahetii, maccheroni, pappardelle i lasagnette. Makaron to idealne danie dla każdego. Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą wypróbować wersję bezglutenową używając specjalnej mąki.

Jeśli wybierzesz urządzenie do produkcji makaronu Pastamatic 1593, możesz rozwałkować ciasto i stworzyć wybrany kształt na dwa sposoby – manualnie lub za pomocą dodatkowego, elektrycznego silnika. Możesz wybrać aż 9 poziomów grubości ciasta, co będzie gwarancją Twojego kulinarnego sukcesu, niezależnie od wybranego dania. Zamontuj jeden z dwóch wałków na korpusie maszyny i rozpocznij pracę. Tylko od Ciebie zależy czy będziesz używać ręcznej korby czy automatycznego rozwiązania.

Wskazówki dotyczące korzystania z Pastamatic

Teraz, gdy już wiesz, że domowy makaron jest w zasięgu Twoich możliwości, podzielimy się z Tobą kilkoma wskazówkami jak najlepiej skorzystać z urządzeń Pastamatic. Przede wszystkim, dobrze jest rozpocząć wyrabianie makaronu zaczynając od suchych składników, a te płynne, jak jajka czy olej dodawać w następnej kolejności. Po uruchomieniu programu do mieszania, dolewaj wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Idealne ciasto powinno być sprężyste, lecz nie za twarde. Zbyt miękka masa może z kolei przywierać do urządzenia, dlatego tak ważne jest dokładne zapoznanie się z przepisem.

Świeży makaron domowej produkcji

Domowy makaron ma niepowtarzalny smak, którego nie odnajdziesz w żadnym sklepowym produkcie. Dzięki Pastamatic możesz eksperymentować i odnaleźć swoje ulubione kształty oraz idealną grubość ciasta, dostosowane do potrzeb Twoich i Twoich najbliższych. Poniżej polecamy kilka prostych przepisów na początek, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Domowy makaron: podstawowy przepis

Dzięki linii Pastamatic przygotowanie makaronu stanie się czynnością niepochłaniającą Twojego czasu i energii. Przygotuj 400 gram mąki, jajko, 50 ml wody, 15 ml oleju i sól. Przesiej do maszyny mąkę, dodaj, jajko, olej, sól i uruchom automatyczny program. Stopniowo dolewaj wody aż ciasto uzyska idealną konsystencję. Dla uzyskania oryginalnego zielonego koloru możesz dodać odrobinę szpinaku.

Domowy makaron z kaszy manny

400 g mąki z kaszy manny, 140 ml wody, 15 ml oleju i sól: to składniki potrzebne do przygotowania wyjątkowego domowego makaronu. To propozycja idealna dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i poszukują nowych smaków.

Świeży makaron bezglutenowy

Jeśli Twój organizm nie toleruje glutenu, urządzenie Pastamatic pozwoli Ci na przygotowanie makaronu z innym rodzajem mąki, by zadbać o Twoje zdrowie. Lekkim i smacznym rozwiązaniem jest mąka z komosy ryżowej. Użyj 250 gram mąki ryżowej, dodaj 150 gram mąki gryczanej, 4 jajka, 30 ml oleju i 30 ml wody. Przełóż wszystkie składniki do urządzenia i dolewaj wody. Smacznego!




>> Sprawdź ofertę naszych wspaniałych urządzeń do produkcji domowego makaronu <<