Domowy popcorn - poznaj przepisy na domowy popcorn

Na wspólne wieczory z rodziną lub przyjaciółmi nie ma nic lepszego niż przepyszny domowy popcorn. Domowy popcorn to wspaniała, zdrowa i do tego gotowa w kilka chwil przekąska - idealna do wspólnego chrupania. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że popcorn kupimy w każdym kinie oraz tego, że jego domowa wersja to specjalnie przygotowana mieszanka, którą możemy zrobić w mikrofali, garnku czy na patelni.

Istnieje jednak jeszcze łatwiejsza i szybsza metoda, która pozwala przenieść część magii kina do własnego domu. A to wszystko dzięki specjalnej maszynce do popcornu. Aby zobaczyć jak zrobić taką metodą przepyszny domowy popcorn zapraszamy do dalszego czytania! Przygotowaliśmy też kilka przepisów, które nie tylko zaskoczą, ale również zachwycą - zarówno młodszych jak i starszych domowników.

Domowy popcorn

Jak przygotować domowy popcorn?

Sofa, film i popcorn: idealne zakończenie dnia i sposób na spędzanie czasu w gronie najbliższych. Ale jak zrobić domowy popcorn, aby smakował dokładnie tak jak w kinie? To proste, wybierając maszynę do popcornu od Ariete, która wie, jak wprowadzić do naszego domu cały smak świeżo prażonej kukurydzy. Stosując specjalną metodę prażenia gorącym powietrzem, w ciągu kilku minut będziemy mogli chrupać pachnący i lekki domowy popcorn, uszczęśliwiając tym smakołykiem całą rodzinę lub spędzając miły wieczór podczas prywatnego maratonu filmowego.

Do tak prażonej kukurydzy nie będziemy musieli dodawać ani grama tłuszczu, dzięki czemu nasz domowy popcorn będzie dużo zdrowszą i równie smaczną alternatywą. Wystarczy uruchomić maszynę i wsypać ziarna kukurydzy by po kilku chwilach cieszyć się lekką, beztłuszczową i całkowicie naturalną przekąską. Gotowy, gorący i świeżo zrobiony domowy popcorn jest prażony bezpośrednio do specjalnego pojemnika. Czy nie brzmi to genialnie?

Domowy popcorn: najsmaczniejsze przepisy

Wiedząc jak zrobić domowy popcorn dzięki odpowiedniej maszynie, możemy uwolnić naszą wyobraźnię, tworząc przeróżne wariacje - zarówno pikantne, słone jak i słodkie. Domowy popcorn przygotowany w naszym urządzeniu jest już przepyszny bez żadnych dodatków. Ale możemy sprawić, że będzie jeszcze lepszy.

Oto kilka przepisów na domowy popcorn, który zachwyci Twoje zmysły!

Popcorn karmelowy

Żeby zrobić domowy karmelowy popcorn, potrzebujemy 120 gramów wcześniej uprażonych ziaren kukurydzy (przygotowanych zgodnie z instrukcją dołączoną do maszyny) – czyli popcornu, 2 łyżki stołowe półpłynnego karmelu, 15 gramów masła i 2 łyżki cukru pudru. Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej/kąpieli wodnej lub po prostu w garnku lub na patelni i mieszamy z karmelem. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji odstawiamy na kilka minut. W dość dużej misce mieszamy popcorn z naszą polewą i jednocześnie dodajemy cukier. Mieszamy aż cały popcorn będzie dokładnie pokryty i gotowe!

Popcorn z parmezanem

Z pomocą maszynki do popcornu przygotowujemy 120 gramów popcornu oraz odmierzamy 1 łyżeczkę mielonego czosnku, pół łyżeczki pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżeczkę soli i filiżankę drobno startego parmezanu. Wymieszajmy czosnek z pieprzem, solą i parmezanem, a następnie na chwilę odstawmy na bok. W dużej misce polewamy popcorn gorącą oliwą z oliwek i dobrze mieszamy. Powoli dodajemy suche składniki i mieszamy, aż popcorn będzie równomiernie doprawiony.

Popcorn z Pizzaioli

Z pomocą maszynki do popcornu przygotowujemy 120 gramów popcornu i w międzyczasie przygotowujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę suszonego oregano, 1 łyżkę suszonych pomidorów, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę chili w proszku. Drobno siekamy suszone pomidory i świeże oregano, mieszamy dodając sól i odrobinę chilli. Po kilkuminutowym odstaniu mikstury - wsypujemy popcorn do miski z gorącą oliwą z oliwek i dobrze mieszamy. W tym momencie brakuje tylko suchych składników mikstury: dodajmy je, całość mieszamy i nasz domowy popcorn w stylu Pizzaioli jest gotowy.

Popcorn w stylu rustykalnym

Do tego przepisu na pyszny, wiejski popcorn potrzebujemy 120 gramów popcornu uprażonego z pomocą maszynki do popcornu, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę suszonej cebuli. Wystarczy suszoną cebulkę, wymieszać z solą i przygotować sos z rozgrzanej oliwy i octu . Popcorn wsypmy do dużej miski i dodajmy powstały sos, a następnie powoli dodajmy wszystkie suche składniki. Wymieszajmy to dokładnie i otrzymujemy wiejski popcorn, że palce lizać!




>>> Sprawdź ofertę naszych wspaniałych urządzeń do prażenia kukurydzy! <<<